Main Floor Marvel

Every inch of this home’s main floor was updated, except for the fireplace stone. The new residents wanted an open-concept, updated kitchen, bath, and laundry, and an overall facelift. They also wanted a more energy-efficient home. We delivered!

When we started, each room was divided from the others with some sort of wall, and each room had its own type of flooring. We removed the wall separating the entry from the dining room; the peninsula, cabinets and soffit separating the kitchen from the family room. The flooring was also removed from the main floor, along with all the doors and trim.

The bathroom was also gutted, removing the old fixtures, flooring, wallpaper, and soffit.

Cabinets were removed from the laundry room, along with the door, window, wallpaper, flooring, and trim.

A beam was needed to support the roof after walls were removed, which was concealed in the new ceiling. We added support through a post that ran through the new island so we could enlarge the kitchen and remove the desk area. We were even able to run wiring through the post for use at the island.

To expand the living space even more, a deck was placed off the living room for full enjoyment of the view and the Nebraska sunsets.

In the bathroom, the former tub was replaced with a nice soaker with a calming gray tile surround. The vanity was replaced with a Showplace cabinet painted with a soft cream matte finish, and topped with an Onyx sink and countertop. The shower also received new Onyx walls, base, and bench. The room was finished with new LVT flooring, paint, lighting and plumbing fixtures.

In the laundry room, new Showplace cabinets replaced the old in a better layout for the room. These were painted in a Heron Plume matte finish, and then topped with the same granite as the kitchen. A deep utility sink replaced the old standard sink. The flooring is Mannington Adura Max vinyl plank which is waterproof and spreads throughout the main living area of the home.

In the kitchen, the desk area was reconfigured to house the wall ovens. Where once the room was closed off, it was opened to the rest of the main floor. The window was moved over to accommodate a better cabinet layout and more efficient flow. The fridge was relocated and housed in the same cabinetry as the rest of the perimeter, and the sink moved over to align with the window. The cooktop is now in the large island, which is in the same wood finish as the fireplace cabinets, to tie the two rooms together.

Now the living areas all flow together in one, cohesive design. What you can’t see is the whole HVAC system was updated as well.
It’s perfect for entertaining and family gatherings.

Related Projects

Start typing and press Enter to search